Soy in the Anthropocene

Kerner von Marilaun Symposium 2021 in Wien mit Vorträgen von Ernst Langthaler und Maximilian Martsch

  • Was Termin Highlight
  • Wann 03.11.2021 von 09:00 bis 19:30 (Europe/Vienna / UTC100)
  • Wo Kleiner Festsaal/Small Festive Hall, University of Vienna, Universitätsring 1, 1010 Vienna
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Das Kerner von Marilaun Symposium wird von der Kommission für Interdisziplinäre Ökologische Studien (KIOES) der Österreichischen Akademie der Wissenschaften organisiert. IGLR-Vorstand und KIOES-Mitglied Ernst Langthaler (Johannes Kepler Universität Linz) konzipierte diese Konferenz und führt gemeinsam mit Verena Winiwarter (Kommissionsvorsitzende und JGLR-Mitherausgeberin) in das Symposium ein.

In Panel 2 „Soy’s Expanding Web“ am Nachmittag spricht Ernst Langthaler über „Great Accelerations: Soy and its Global Trade Network since the 1950s“. Zuvor ist Maximilian Martsch (IGLR) in Panel 1 „Soy’s Global Emergence“ mit einem Vortrag zu „The Miraculous Stranger. Early Research, Utilization, and Marketization of Soy in Austria, 1870s–1920s“ vertreten.

Das Symposium ist eine Onsite- und Online-Veranstaltung mit Vortragenden aus Brasilien, Deutschland, Indien, Norwegen, Österreich, Schweden und den USA und einem abschließenden Round Table über „Soy’s (Un-)Sustainable Future“.

Soy in the Anthropocene

We live in a world of soy. Nearly all of us consume the bean in some form, again and again – either directly, as tofu in a veggie burger, or indirectly, as a piece of pork on the grill. Since the main sites of consumption and production are widely spread, soy's trade routes span the globe. Indeed, the soybean and its by-products, soyoil and soymeal, have emerged as the world's leading agricultural commodity from the late nineteenth to the early twenty-first century. The global soy web affects large tracts of our planet's ‘socio-nature’ in often devastating ways. Therefore, soy has become a decisive factor of the anthropocene, the age of human-made nature. 
The conference discusses how soy emerged from a regional food crop to a global cash crop in the 150-years era of globalization. An interdisciplinary and international group of scholars addresses the topic from a holistic perspective, including socio-economic (commodity chains, labor relations, business strategies etc.), socio-political (state policies, international relations, civic movements, etc.), and socio-natural dimensions (plant breeding, farm technology, deforestation, etc.). Against the backdrop of developments in the past, soy's ambivalent role in transitions to a more sustainable future will be discussed.

> Zum gesamten Programm als pdf

> Informationen zur Anmeldung mit Link zur Online-Teilnahme und Hinweisen zu Covid-19-Schutzmaßnahmen (2.5G-Regel)

 

Titelbild: Harvesting of soybean field, Copyright: Dusan Kostic – stock.adobe.com